balneoterápia elsősorban a vízben oldott anyagok gyógyhatására épül, a hidroterápia alkalmazásakor nem érvényesülnek ezen kémiai hatások, csupán a víz fizikai tulajdonságai.

 

Hidrosztatikai nyomás

A víz fizikai jellemzői komplex hatással vannak a szervezetre. Amennyiben vállig a vízbe merülünk, a hidrosztatikai nyomás jelentősen megemeli a vénákban a visszaáramló vér mennyiségét, és a visszaáramlás sebességét. Serkenti a vizeletkiválasztást és növeli a vér térfogatot (igaz, több órás fürdőzés után éppen a fokozott vizeletkiválasztás miatt ez a hatás megfordul, és a vér kissé besűrűsödik). Az izomzat feszülését jótékonyan oldja a víz nyomása, ami különböző kiegészítő eljárásokkal (víz alatti sugármasszázs, örvényfürdő, stb.) tovább fokozható.

Blood heart circulation health symbol with red cells flowing through three dimensional veins from the human circulatory system representing a medical health care icon of cardiology and cardiovascular fitness on a white background.

 

Felhajtóerő

A vízben érvényesülő felhajtóerő lehetővé teszi a szárazföldön nehezen mozgó betegek számára is a mozgást. Így ideális terepe az erősen elhízottak, de akár a súlyos izomgyengeségben szenvedők kezelésének is. Sérülések, műtétek után a víz segítségével sokkal hamarabb megkezdhetőek a mozgáspálya növelését célzó gyakorlatok, melyek így minimális izomerővel is megvalósíthatóak.

 

Közegellenállás

A víz azonban, ellenállása révén izomerősítésre is alkalmas (a rehabilitáció megfelelő szakaszában), s az úszástól kezdve a vízi aerobikon át, akár a vízi spinning-ig, számtalan élvezetes mozgási lehetőséget nyújt.

 

Hőmérséklet

Amint a vízbe merülünk, a legelső érzékelhető tulajdonság számunkra a víz hőmérsékletelesz. Semlegesnek a 34-36 ◦C-os vizet érezzük, az ettől eltérő hőmérsékletű közeg már sokféle változást beindít a szervezetben. Hidegebb vízben összehúzódnak, majd kitágulnak az erek, megnő a vérnyomás, lassul a szívverés. Időseknél különösen óvatosnak kell lenni, mivel a tartós hideghatás a koszorúserek görcsét is kiválthatja. Meleg vízben ellenben megugrik a pulzusszám és csökken a vérnyomás, de a meleg víz fájdalomcsökkentő, izomrelaxáló szerepe is jelentős. Krónikus gyulladások esetén igen jótékony, ám az akut gyulladást fokozhatja.

verer
izom

 

 

Vizes kezelések

Vízitorna
A hidroterápiás eljárások (itt tehát nem gyógyvízzel történik a kezelés!) számos típusát használják Magyarországon. Szinte minden mozgásszervi rehabilitációs programnak része a vízi gyógytorna, melynek gyakorlatait a fizioterapeuták a víz tulajdonságait kihasználva állítanak össze.

Súlyfürdő
Gyakran alkalmazzák a súlyfürdőt is: ez utóbbi elsősorban a gerinc tengelyirányú megnyújtását (trakció) teszi lehetővé, ezért főként a nyak és a derék degeneratív betegségeire alkalmazzák, de a csípő- és a térdízület kopása miatti fájdalmak is enyhíthetők vele. A beteg a nyakánál, vagy a hónaljánál van felfüggesztve, a húzóerőt pedig a test saját súlya, illetve további felhelyezett nehezékek biztosítják.

Tangentor
vízalatti sugármasszázs vagy tangentor igen kedvelt a betegek körében, mivel egy vízzel töltött kádban történik a kezelés, ahol egy asszisztens egy rugalmas csőből nagynyomású vízsugárról masszírozza a fájdalmas testrészeket, feszült izmokat. A masszázs és a víz együtt hatékonyan csökkenti az izomfeszülést, serkenti a vér- és a nyirokkeringést, és oldja a stresszt.

 

A gyógyvízek

Gyógyvíznek kizárólag a bizonyítottan gyógyhatással rendelkező ásványvizeket nevezzük (a minősítés hazánkban igen szigorú szabályok szerint zajlik).

A vízben oldott anyagok összetételétől függően a gyógyvizeket sokféle kórkép gyógyítására használják – elsősorban mozgásszervi megbetegedések esetén alkalmazzák, de nőgyógyászati- és bőrproblémák kezelésére is nagyon hasznosak lehetnek. Bár a gyógyvíz-kezelés pontos hatásmechanizmusa még nem teljesen ismert, feltételezhető, hogy mind a bőrön keresztül felszívódó, mind a párolgó vízgőzből, a légzőrendszeren keresztül a tüdőbe jutó anyagok hatnak a szervezetre. Ezen kémiai hatáshoz járulnak hozzá a víz fizikai tulajdonságai (hőmérséklet, felhajtóerő, közegellenállás, stb.), komplex terápiát nyújtva fürdőzés közben.

Water (H2O), molecular model. Atoms are represented as spheres with conventional color coding: hydrogen (white), oxygen (red)

 

A fürdőkúra

A gyógyvizes kezelések csak kúraszerűen alkalmazva hatékonyak. Egy fürdőkúra legalább 15alkalomból áll, amit az egymást követő napok azonos napszakában célszerű végezni. Egy alkalommal általában 20-40 percet érdemes a vízben eltölteni. Az ajánlott fürdési idő betartása létfontosságú, mivel ha a gyógyvizek markáns hatása túl sokáig érvényesül, az egy idősebb, krónikus betegségben szenvedő pácienst akár életveszélyes állapotba is sodorhat!  A fürdőkúra túlzottan hosszú ideig való (20-25 kezelés) folytatása pedig ún. fürdőfáradtságot okozhat, ami akár hetekig tartó rossz közérzetet idéz elő a betegnél. Szintén a biztonságos fürdőzést szolgálja az előzetes orvosi vizsgálat és az ellenjavallatok figyelembe vétele.

verelatas

 

Mikor nem ajánlottak a gyógyvizes kezelések?

Ellenjavallt a fürdőkúra lázas állapotban, eszméletvesztéssel járó kórképekben, a bőr nagy kiterjedésű elváltozásai esetén, illetve fertőző betegségekben, súlyos szívproblémák fennállásakor (súlyos coronariabetegség, instabil angina pectoris, kardiális dekompenzáció),inkontinenciamagas vérnyomás és akut gyulladások esetén. Csak a kockázatok mérlegelése mellett alkalmazható stabil angina pectoris, visszeresség és enyhébb koronáriabetegség meglétekor. Természetesen a fürdőzésre vonatkozó szabályokat és a felsorolt ellenjavallatokat mindig megtaláljuk az adott fürdőhelyen, jól látható helyen kifüggesztve.

emberke