szinapszis
A súlyosan károsodott stroke túlélők könnyebben és gyorsabban tanulnak meg újra járni, ha robot segíti a hagyományos rehabilitációs eljárást.

 

Agyvérzéses betegek millióinak életminőségét javíthatja a robotokat alkalmazó, új rehabilitációs eljárás

A hagyományos rehabilitációs fizioterápia jó eredményt hozhat, de a stroke-on átesett betegek többsége csak kevés időt tölt a gyógytornásszal. Egy robot ideje sokkal kevesebbe kerülhet, ráadásul szerencsés esetben a páciens otthonában is rendelkezésre áll. Míg egy gyógytornász általában nem képes kétszer pontosan ugyanúgy végrehajtani egy mozdulatsort, a robot egyebet sem tud, mint önmagát, azaz a programját ismételni. Nagy előnye, hogy tornáztatás közben folyamatosan regisztrálhatja a beteg eredményeit, s hogy működése akár a távolból is irányítható.
A Tyromotion cég olyan robotokat fejlesztett ki, amelyek stroke-ot szenvedett végtagbénulásos betegek rehabilitációját hivatottak segíteni.

amadeo

A beteg kezére szalaggal felhelyezik a robotot, közben a páciens karját egy mozgatható, párnázott sínbe fektetik. A robot négy ujj valamint hüvelykujj egyidejű meghajlítására és kiegyenesítésére,mozgatására képes .

 

Érzékelők mérnek minden elmozdulást, így a szoftver követni tudja a páciens mozgását, s ha kell, befejezi a mozdulatot, amelyre a beteg maga már nem képes.
A készülékek nemcsak a stroke miatti, hanem más mozgásszervi betegségekben szenvedőkön is segíthetnek.

diego_assessment

Ezek a számítógépes játékokkal összekötött szerkezetek a felsővégtagok izmainak fejlesztését szolgálják. A fizikoterapeuták szerint legalább 500 alkalommal kell ismételni egy mozdulatot, mire az berögzül. Ebben a munkában segít a robot.

pablo_system